LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a folosit un nou tip de bombe împotriva Ucrainei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a folosit un nou tip de bombe împotriva Ucrainei

Utilizarea acestor noi bombe de către ruși ar putea indica apariția în mâinile Forțelor Armate ale Forțelor Armate a mai multor echipamente de luptă aeriană cu rază lungă de acțiune.

Avionul rusesc de vânătoare bombardament, Su-34. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.22 Autoritățile ruse continuă să trimită în judecată rezistența internă limitată la mobilizarea Rusiei și la războiul din Ucraina. Mai multe surse ruse au raportat pe 4 martie că ofițerii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au reținut o rezidentă din Moscova și au acuzat-o de trădare pentru că a asistat financiar forțele ucrainene. O organizație rusă de drepturi juridice a remarcat că acesta este primul caz cunoscut de trădare bazat pe acordarea de ajutor financiar Ucrainei. O sursă de știri a opoziției ruse a raportat pe 3 martie că Tribunalul Militar din Primul District de Est din Rusia a condamnat un rezident din Vladivostok la șapte ani de închisoare pentru că a incendiat un birou militar de înregistrare și înrolare nespecificat pe 8 iunie, după ce un client neidentificat i-ar fi oferit o sumă de 100.000 de ruble (1.326 USD) recompensă pentru distrugerea biroului.

UPDATE 05.49 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, sa întâlnit cu comandantul districtului militar de est (EMD), generalul colonel Rustam Muradov, în vestul Oblastului Doneţk, probabil pentru a evalua amploarea pierderilor ruse în jurul Vuhledar şi posibilitatea unor noi ofensive în această direcţie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a publicat pe 4 martie un videoclip care pretindea că îl arată pe Șoigu vizitându-l pe Muradov într-o zonă nespecificată din vestul Oblastului Donețk și a susținut că Muradov a prezentat un raport despre situația actuală și acțiunile forțelor ruse în zona sa de responsabilitate. Forțele ruse au suferit pierderi catastrofale într-o ofensivă recentă de trei săptămâni în apropiere de Vuhledar, iar constrângerile severe de personal și echipament împiedică forțele ruse să facă chiar și progrese marginale în această direcție. Ministerul Rusiei ar putea lua în considerare dacă transferul de rezerve de forță de luptă și echipamente în zona Vuhledar pentru operațiuni ofensive reînnoite este un efort util. Ministerul Rusiei a confirmat recent că Muradov este comandantul EMD, iar pierderile substanțiale din jurul lui Vuhledar i-au cauzat probabil deja lui Muradov daune semnificative ale reputației. Prin urmare, Șoigu poate să fi vizitat vestul regiunii Donețk, de asemenea, pentru a evalua caracterul adecvat al lui Muradov pentru funcția de comandant EMD. Vizita lui Șoigu în Ucraina poate sugera că Ministerul Rusiei nu are încredere în șeful Statului Major General și în comandantul de teatru de război al tuturor forțelor ruse din Ucraina, generalul de armată Valery Gerasimov, care probabil ar fi trebuit să fie ofițerul care efectuează această vizită în prima linie sau cel puțin să-l însoțească pe Șoigu. Comandanții districtelor militare ale Rusiei raportează lui Gerasimov cu privire la chestiuni operaționale, iar vizita individuală a lui Shoigu în vestul Donețk pare să-i submineze poziția lui Gerasimov.

UPDATE 05.12 Se pare că guvernul chinez este nemulțumit de Kremlin din cauza publicării discuțiilor despre vânzarea de arme. The Economist a raportat pe 2 martie că un oficial european nespecificat a susținut că guvernul chinez dorea ca discuțiile privind ajutorul letal să rămână secrete, astfel încât China să-și poată menține imaginea de mediator neutru. CNBC a raportat pe 3 martie că oficialii americani au indicat că informațiile referitoare la considerentele chineze de a trimite arme Rusiei au reprezentat o evaluare „adunată” de la oficialii ruși.

UPDATE 04.43 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Svatove pe 4 martie. Imaginile geolocalizate publicate pe 4 martie indică faptul că forțele ruse probabil și-au asigurat câștiguri la nord de Novovodyane (16 km sud-vest de Svatove). Un blogger rus a susținut pe 3 martie că forțele ucrainene au încercat să atace pozițiile rusești la nord-vest de Svatove, lângă Kupiansk, în Vilshana (15 km nord-est de Kupyansk) și Lyman Pershyi (12 km est de Kupyansk).

image

UPDATE 04.10 Evacuarea cetățenilor vulnerabili din Kupiansk nu sugerează că forțele ucrainene cred că forțele ruse amenință orașul. Presa occidentală a raportat pe 3 martie că oficialii ucraineni au ordonat evacuarea obligatorie a civililor vulnerabili din Kupiansk din cauza bombardamentelor rusești. Forțele ruse se află în raza de 25 km care le permite să bombardeze Kupansk cu obuziere de 152 mm și artilerie reactivă, ceea ce prezintă un risc considerabil pentru civili. Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive limitate la nord-est de Kupiansk în ultima lună, fără a face progrese semnificative confirmate și este puțin probabil să asigure câștigurile necesare pentru a amenința orașul în ritmul lor actual de operațiuni. ISW a evaluat că cele mai apropiate progrese rusești sunt la aproximativ 13 km nord-est de Kupiansk,

UPDATE 03.47 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Kreminnei pe 4 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes lângă Nevske (17 km nord de Kreminna), Kreminna și la 33 km sud de Kreminna, lângă Hryhorivka, Bilohorivka, Spirne și Vesele. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri în direcția Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Terny (17 km vest de Kreminna) și Yampolvika (17 km vest de Kreminna) și că forțele ucrainene au contraatacat în apropiere de Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna). Bloggeri ruși au distribuit filmări pe 4 martie, pretinzând că arată unități de asalt rusești din Districtul Militar Central capturând tranșee ucrainene într-o zonă de pădure de lângă Kreminna.

UPDATE 03.16 Un comandant rus a încadrat în mod inexact operațiunile rusești din regiunile Lugansk și Harkov ca fiind limitate ca sferă, de natură să stabilească condiții informaționale pentru potențiala culminare a ofensivei ruse în acest sector al frontului. Un comandant BARS-13 (Rezerva Rusă de Luptă a Țării) a declarat pe 4 martie că forțele ruse desfășoară operațiuni ofensive localizate pentru a recâștiga pozițiile pierdute și a împinge forțele ucrainene departe de Svatove și Oblastul Belgorod ocupate de ruși.Comandantul BARS-13 a declarat că operațiunile ofensive rusești în aceste zone „cu greu pot fi numite o ofensivă cu drepturi depline” și că forțele ruse se luptă să avanseze după ce au împins forțele ucrainene înapoi din pozițiile de lângă Kreminna. ISW evaluează că forțele ruse compuse aproape în totalitate din Diviziile 144 și 3 de infanterie motorizată ale Armatei 20 de arme combinate din Districtul Militar de Vest, precum și din elemente de dimensiunea unui regiment din din Regimentele de desant aerian 98, 76 și al 106, participă la aceste ofensive de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Angajarea echivalentului a trei divizii într-o zonă geografică discretă sugerează că forțele ruse intenționau să acorde prioritate acestei axe de avans și să obțină câștiguri substanțiale în acest domeniu. ISW a evaluat anterior că ofensiva rusă în desfășurare în regiunea Lugansk ar putea fi deja aproape de apogeu, deoarece aceste elemente au fost angajate în operațiuni ofensive decisive în această zonă de ceva timp,

UPDATE 02.41 Forțele ruse au continuat eforturile de a încercui Bakhmut pe 4 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra orașului Bakhmut; la nord de Bakhmut lângă Vasyukivka (13 km nord); nord-vest de Bakhmut lângă Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest), Orikhovo-Vasylivka (10 km nord-vest), Bodhanivka (8 km nord-vest) și Hryhorivka (10 km nord-vest); și la vest de Bakhmut lângă Ivanivske (5 km vest). Imaginile geolocalizate postate pe 4 martie arată forțe ucrainene lovind poziții rusești pe malul de est al lacului de acumulare Berkhivka, indicând că trupele ruse au făcut progrese la aproximativ 5 km nord-vest de Bakhmut. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că situația din Bakhmut este dificilă, dar sub control și a remarcat că forțele ruse au aruncat în aer podul care leagă Bakhmut de Khromove la vest. ISW a observat imagini geolocalizate ale podului Khromove pe 3 martie, care indicau că forțele ucrainene au distrus podul pentru a inhiba mișcarea Rusiei la vest de Bakhmut. Nu este clar cine a distrus podul Khromove, dar distrugerea acestuia va limita în orice caz abilitățile forțelor ruse de a aborda pozițiile ucrainene din Khromove și din jurul lui din pozițiile din Bakhmut. Surse ruse au susținut pe scară largă că trupele ucrainene se retrag din Bakhmut, dar că anumite elemente ucrainene rămân în oraș. Bloggeri ruși au susținut că forțele Grupului Wagner au eliberat uzina de procesare a cărnii „Tavr” din nord-estul Bakhmut și avansează spre centrul Bakhmut de-a lungul străzilor din estul și sud-vestul Bakhmut. Bruși loggeri au mai susținut că trupele Wagner au atacat pozițiile ucrainene la vest de Bakhmut, lângă Ivanivske și Khromove. Un blogger afiliat la Wagner Group a remarcat că singurul pod rămas din Bakhmut este un pod peste autostrada T0504 Kostiantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut din Ivanivske.

image

UPDATE 02.02 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 4 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au atacat poziții ucrainene în Avdiivka și în jurul Avdiivka, lângă Severne (5 km vest de Avdiivka), Novokalynove (10 km nord de Avdiivka), Krasnohorivka (9 km nord de Avdiivka) și Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka); la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Vodyane, Pervomaiske, Nevelske și Krasnohorivka (Krasnohorivka chiar la nord-vest de orașul Donețk și nu cea la 9 km nord de Avdiivka); și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka și Pobieda. Imaginile postate pe 4 martie arată o brigadă ucraineană care distruge un grup de asalt rus în apropiere de Avdiivka, ducând la pierderea a trei tancuri rusești și cinci vehicule de luptă de infanterie BMP, și capturarea a șase prizonieri ruși. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse, în special elemente ale Republicii Populare Donețk (DNR) Corpul 1 de Armată, luptă de-a lungul periferiei orașului Donețk și în Marinka. Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat la sud-vest de orașul Donețk, în vestul Oblastului Donețk, pe 4 martie.

UPDATE 01.38 Surse ucrainene continuă să raporteze că forțele ruse încearcă să stabilească condiții favorabile pentru operațiuni ofensive viitoare în sudul Ucrainei. Statul Major ucrainean a raportat pe 4 martie că forțele ruse încearcă să-și îmbunătățească pozițiile tactice în regiunile Zaporijia și Herson pentru a relua operațiunile ofensive în unele zone. Statul Major ucrainean și-a schimbat recent limbajul pentru a include informații referitoare la situația din regiunile Herson și Zaporijia în aceeași secțiune și nu este clar dacă aceste rapoarte se referă la pregătiri ofensive în ambele regiuni sau doar în una dintre regiuni. ISW nu a observat niciun indicator că forțele ruse se pregătesc pentru operațiuni ofensive susținute în regiunea Zaporijia sau pentru orice activitate ofensivă în regiunea Herson. Unii oficiali ucraineni au sugerat că forțele ruse ar putea încerca să lanseze un efort ofensiv decisiv către orașul Zaporijia, dar ISW continuă să evalueze că forțele ruse nu au puterea de luptă necesară acumulată în regiunea Zaporijia pentru a lansa o ofensivă la scară largă în acest sector al primei linii. Este foarte puțin probabil ca forțele ruse să ajungă în orașul Zaporijia în cazul unei astfel de ofensive.

image

UPDATE 01.12 Forțele ruse au continuat focul de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk, Herson și Mykolaiv pe 4 martie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au bombardat orașul Herson și Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk și Ochakiv în regiunea Mykolaiv.

image

UPDATE 00.53 Șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat a Rusiei, Andrey Kartapalov, a declarat că fimele ruse ar trebui să-și achiziționeze propriile sisteme de apărare aeriană pentru a se apăra împotriva dronelor. O sursă de știri de stat rusă a raportat că, Kartapalov a susținut la 1 martie că resursele Ministerului rus al Apărării (MOD) sunt concentrate pe protejarea instalațiilor militare și de stat critice. El a susținut că fiecare „corporație care se respectă” ar trebui să poată cumpăra și instala astfel de sisteme pentru ea însăși. Această propunere bizară ar crea probabil alte probleme de securitate pentru Rusia și nu le-ar rezolva pe cele prezente, deoarece perspectiva ca numeroase companii să își instaleze și probabil să utilizeze propriile sisteme de apărare aeriană independente de armata rusă ar trebui să alarmeze orice oficial rus sănătos. Declarațiile lui Kartapalov sunt aproape sigur o prelungire a panicii interne aprinse de rapoartele despre incursiunea din 2 martie din Oblastul Brinsk și de acuzațiile privind recentele drone ucrainene în spațiul aerian rus.

UPDATE 00.19 Grupul Wagner a deschis cel puțin trei noi centre de recrutare la cluburile sportive rusești între 2 și 4 martie, posibil pentru a mări baza de recrutare a lui Wagner, după ce a pierdut accesul la recruții deținuți. Se pare că Grupul Wagner a deschis cel puțin trei noi centre de recrutare, colocate cu cluburi sportive rusești, de când finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a anunțat oficial că Wagner a lansat eforturile de recrutare prin clubul sportiv rus pe 2 martie. Noile centre de recrutare Wagner au sediul la unitatea sportivă „Dynamo” din Samara, la Clubul Sportiv „Antares” din Rostov și la clădirea Federației Ruse de Box din Tyumen. Acest efort ar putea încerca să compenseze scăderea recrutării Wagner după ce se pare că Grupul Wagner a pierdut accesul la recrutarea deținuților la începutul anului 2023. Prigojin a insinuat pe 3 martie că oficialii guvernului rus au interzis Grupului Wagner să recruteze deținuți – la fel cum Ministerul rus al Apărării l-a sabotat pe Wagner prin ezervele de muniție ale forțelor grupului. Prigojin a anunțat pe 9 februarie că Wagner a încetat complet recrutarea deținuților, dar nu a caracterizat acest lucru ca rezultat al unei interdicții guvernamentale ruse la acea vreme. Mass-media rusă a mai raportat că Wagner a deschis un club de tineret „Wagnernyok” în Sankt Petersburg.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rusia a folosit un nou tip de bombe împotriva Ucrainei: care este pericolul lor. Armata Federației Ruse a folosit pentru prima dată rachete ghidate UPAB-1500B împotriva Ucrainei. Greutatea lor este de 1500 kg. Potrivit Defense Express, prima dată când ocupanții au folosit această „arma nouă și destul de periculoasă” a fost acum câteva săptămâni la una dintre unitățile din regiunea Cernihiv. Unul dintre fragmente a fost marcat corespunzător. Pericolul acestei bombe este că UPAB-1500B este o bombă planoare echipată cu un sistem de navigație inerțial și prin satelit, iar focosul său are 1010 kg. În același timp, se subliniază că utilizarea acestor bombe de către ruși reprezintă cazuri izolate, deoarece pentru a asigura o rază mare de zbor este necesară urcarea la o înălțime considerabilă, ceea ce facilitează detectarea și doborârea țintei. Rusia a detonat prima dată bomba UPAB-1500 în 2019. Ea este concepută pentru a lovi obiecte extrem de bine protejate la o distanță de până la 40 km. La 3 martie, artileriștii antiaerieni ai regimentului de rachete antiaeriene Nikopol al Comandamentului Aerian „Est” au doborât un vânător-bombardier rus Su-34 în zona Yenakievo, regiunea Donețk, ocupată temporar. Potrivit unor date, acest avion special ar putea fi echipat cu bombe UPAB-1500. Potrivit observatorului politico-militar Oleksandr Kovalenko, acest lucru poate indica apariția în mâinile Forțelor Armate ale Forțelor Armate a mai multor echipamente de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...